ARS MENTALIS

Varkauden taidemuseo  17.3 - 21.5.2006   Varkaus Art Museum

Ars Mentalis
          -Juliste, Varkauden Taidemuseo Timo-Olavi Jalkanen ja Taru
          Syrjänen
Näyttelyjuliste tässä linkissä pdf-muodossa


Ars Mentalis. Photo Timo-Olavi Jalkanen
Ars Mentalis. Timo-Olavi Jalkanen on valokuvannut Taru Syrjäsen lasiteoksen ulkona uudessa
maailmassa.Vuoropuhelu kahden eri taiteenjajin ja taiteilijan välillä voi alkaa (tässä lehdistökuva isona).

Timo-Olavi Jalkanen ja Taru Syrjänen ovat pitäneet valokuva- ja lasitaiteesta koostuvat näyttelyt Barcelonassa, Madridissa, Kangasalla ja Mäntyharjulla. Tämä Varkauden taidemuseon yli 700 m2 kattava, 130 teoksesta muodostuva näyttely on heidän tähän mennessä laajin ja samalla ensimmäinen retrospektiivinen näyttely. Jalkasen  teoksia esillä on kuuden, Syrjäsen teoksia kahdenkymmenen vuoden ajalta. Jalkasen pelkistetyt, usein minimalistiset kuvateokset käyvät vuoropuhelua Syrjäsen veistosmaisten lasiteosten kanssa. Taidemuseon alakerrassa (kuva vas.) on esillä Jalkasen grafiikkateoksia ja Syrjäsen lasiteoksia. Yläkerran suuressa tilassa (kuva oik.) on esillä Syrjäsen lasi-installaatioita sekä Jalkasen installaatioita ja teoksia kankaalle. Yläkerran tilassa on lisäksi useita erilaisia äänimaisemia.
Varkauden Taidemuseon
                  alakerta. Ars Mentalis-näyttely Timo-Olavi
                  Jalkanen ja Taru SyrjänenVarkauden
                  Taidemuseon ylakerta
Timo-Olavi Jalkanen
valokuvateoksia, maalauksia
grafiikkaa ja veistoksia
Taru Syrjänen
lasitaiteilija, muotoilija
lasitaidetta
Timo-Olavi Jalkanen- Teoksissani ei näy ihmisen tekemää kulttuuria lainkaan. Siksi katsoja kokee ne vaistomaisesti, pre-verbaalisen ajan aivonosalla - ennen kielen oppimista. Silloin teoksesta muodostuu peili katsojan omaan mieleen ja katsoja kohtaa varhaisen itsensä. Koska näkymissä ei ole elementtejä joihin tiedon ja älykkään analyysin avulla voisi pureutua, katsojan ammattitausta tai oppi ei  vaikuta kokemukseen.

– Teokseni ovat pelkistettyjä ja hiljaisia. En kuvaa "kauniita" kohteita. Tunteen kauneudesta laukaisee katsojan oma muistijälki sisältäpäin. Minimalistiset näkymät ja kohteet teoksissani ovat välittäjiä, symboleja, jotka aikaansaavat katsojissa nuo tunteet.

– Uusissa kankaalle toteutetuissa valokuva-teoksissani en käytä kehyksiä lainkaan. Tällä estän ylimääräiset ärsykkeet tai viitteet johonkin tyyliin, aikakauteen. Katsoja joutuu ikäänkuin astumaan sisään teoksen ajattomaan ja äänettömään minimalistiseen maailmaan.

– Uusimmat teokseni ovat usein diptyykkejä, teospareja, jotka yhdessä luovat laajemman kertomuksen kuin mihin yksittäinen teos pystyy.

– Sumu on läsnä useissa töissäni. Se piilottaa kaiken ympärillä näkyvän kulttuurin. Sumun ansiosta kaupungin kyljessä oleva alue muuttuu ajattomaksi tilaksi. Vaikka kuvani ovat nykyhetkestä, ne edustavat yhtä hyvin aikaa 1000 vuotta sitten tai 1000 vuoden kuluttua.

– Teoksiani voi luonnehtia kankaalle siirtyneiksi kuviksi sisäisistä mielentunnelmista – vaikkakin ulkoisesti näkymät ovat olemassaolevista paikoista ja kohteista. Tulkintatapani kuvastaa romantiikan aikakauden ajatuksia, mutta ilmaisuni on silti modernia. Teoksista näkyy tämä vuosituhat varsinkin kompositioiden osalla. Joku onkin kuvannut minua kolmannen vuosituhannen romantikkona. Teoksissani  työvälineenäni on pääosin ollut kamera ja paikkana Pyhäjärven ranta Tampereen Pispalassa

– Vuosien 2000-2001 teoksissa kehykset ovat kuvauspaikoilta  kerätyistä  puuveneiden, airojen ja laiturilaudan kappaleista tehtyjä. Monet niistä ovat reliefimäisiä tai veistosmaisia. Teosten kehykset ovat muuttuneet ikkunakehyksiksi noihin ajattomiin näkymiin. Kehys ja näkymä ovat viettäneet vuosikymmenet yhdessä.

– Toteutan teokseni pigmenttiväreillä kankaalle. Tällöin niiden valonkesto on useita satoja vuosia. Maalauksen ja valokuvan ero on teoksissani kadonnut. Kaikki kankaalle tekemäni työt ovat uniikkeja taideteoksia. Niistä ei ole kopioita. Suurimmat teokseni ovat kooltaan yli kaksimetrisiä.

- Olen luonut myös sarjan grafiikkaa ja akvarelli- /lyijykynäteoksia, joita Varkaudessa esillä on parinkymmenentä.

- Tämä Varkauden näyttely esittelee tuotantoani poikkeuksellisen laajasti ja monipuolisesti. Se on retrospektiivinen näyttely.

Näyttelyä on tukenut Pirkanmaan taidetoimikunta
Taru
                Syrjänen työhyoneessaan Tampereella– Minulle lasi on kiehtova vastakohtien materiaali. Sulana se on pehmeää, kylmänä kovaa. Lasi voi näyttäytyä pyöreänä, särmikkäänä, terävänä, ohuen hauraana ja jämerän massiivisena. Haluan antaa Varkauden näyttelyssä mahdollisimman monipuolisen kuvan tavastani työskennellä, siksi esillä on teoksiani 20 vuoden ajalta.

– Kiehtova kontrastiajattelu on usein myös työskentelyni lähtökohtana. Saatan yhdistää puhalletun pyöreän, valetun kulmikkaaseen; värittömän lasin värilliseen tai kiiltävän kirkkaan, matattuun pintaan. Monet lasin pintakäsittelymahdollisuudet; kaiverrus, hionta, hiekkapuhallus ja jäälasitekniikka, mahdollistavat loputtoman joukon variaatioita. Uudessa teossarjassani sijoitan lasin sisään lasiobjekteja eri kerroksiin. Lasin läpinäkyvyys mahdollistaakin omia makromaailmoja, jotka elävät teosten sisällä.

– Suunnittelutyön teen työhuoneellani Tampereella. Ennen teosten toteutusta olen koonnut paljon aineistoa, ja ympärilläni on kasapäin luonnoksia. Työstän teokseni hyvin pitkälle paperilla, ennen lopullisten valintojen tekemistä. Seuravaaksi voi varsinainen työn valmistelu alkaa, esimerkiksi muottien ja apuvälineiden teko. Lasiteokset syntyvät Nuutajärvellä tiimissä lasinpuhaltajan ja assistentin kanssa.

– Lasiteokseni ovat pääosin puhaltajamestareiden Unto Suomisen (1930-2004), Ossi Kaarinevan (1936-2003) ja Reima Maarosen puhaltamia. Lasiveistokseni "Pyörre" ja "Kierre" on puhaltanut yksi maailman kuuluisimmista lasipuhaltajista, venetsialainen Lino Tagliapietra, joka oli vierailijana Nuutajärven lasitehtaalla kesällä 1993. Saumaton yhteistyö lasinpuhaltajan kanssa on välttämätön edellytys. Onnistumisen saa aikaan arvostava ja luottava suhde taiteilijan ja lasinpuhaltajan välillä,  on oltava "yhteinen kieli".

– Kuvataideopinnot aloitin 70-luvun alussa Kankaanpään taidekoulussa. Aluksi valitsin materiaalikseni ja alueekseni keramiikan (tarkemmin CV:ssä). Valmistuin BA(hons) 1986 West Surrey College of Art and Design:sta Englannissa, pääaineenani lasi. Toimin freelance-suunnittelijana Humppilan lasitehtaalle 1982-84 (jolloin ensimmäinen juomalasi- ja kulhosarjani "Tarusto" tuli tuotantoon) ja Nuutajärven lasitehtaalle 1985-87. Iittalan vakinaisena muotoilijana toimin 1988-91. Tuolloin "Kesä" uniikkilasiteokseni valittiin the International Design 1990/91-
vuosikirjaan ja "Purje"-maljakkosarjani otettiin New York:in Modernin taidemuseon
myyntikokoelmaan. Olen työskennellyt vierailevana taiteilijana: Lasistudio Kokkino Choriossa, Kreetalla 1998.  Studio Italo Ballarin, Venetsiassa, Italiassa 2002 ja Måleråsin lasitehtaalla, Ruotsissa 2003.

“Lasi...
    Kirkas kuin auringon hehku
    musta kuin yön syli
        Yllättävä kuin virran uoma
        muuntuva kuin meren horisontti
              Taipumaton kuin tuulen tahto
              ikuinen kuin jää komeetan sydämessä”

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto
www.databooks.com/timojalkanen
www.databooks.com/tarusyrjanen

LEHDISTÖKUVAT vapaaseen käyttöön:

1) Timo-Olavi Jalkanen näyttelyssä
2) Taru Syrjänen studiossaan
3) Recreo, 2001, reliefimäinen valokuvateos pigmenttiväreillä happovapaalle paperipohjalle, 130 x 50 cm
4) Pyörre, 1993, d 22 cm, h 30 cm, lasinpuhaltaja Lino Tagliapietra
5) Avaruusvene V, 1999, d 16 cm, h 70 cm, lasinpuhaltajat Unto Suominen ja Ossi Kaarineva
6) Kaipuu, 2005,  valokuvateos pigmenttiväreillä kankaalle, 60 x 230 cm

Lisätietoja taiteilijoilta (yllä linkit kotisivuille) tai
Varkauden taidemuseosta:
intendentti Sinikka Miettinen, puh. (017) 579 4577 tai 040 503 7760, sinikka.miettinen(a)varkaus.fi

Taiteilijat ovat lehdistön tavattavissa taidemuseossa
16.3.2006 klo 13-15

Avajaiset 16.3.2006 klo 18.00
.
Avajaiskutsu tässä linkissä pdf-muodossa


Sinikka MiettinenJari Niemelä
Näyttelyn avaus: intendentti Sinikka Miettinen Varkauden Taidemuseosta (kuva vas.)
Näyttelyn esittely: päätoimittaja Jari Niemelä Tampereelta (kuva oik.)
Niemelän pitämä esittelypuhe ja kuvia avajaisista tässä linkissä


Lehdistökuvat


Tulkintoja taiteesta:
Timo-Olavi Jalkasen teoksissa on seesteisyyttä ja kaipuuta. Ne ovat riisuttuja, mentaaleja ja ne saavat katsojassa aikaan mielenmuutoksia. Jalkanen luo hiljaisia kuvia, joissa ei ole nykyajalle tyypillisiä liioiteltuja tehokeinoja eikä suurta näyttävyyttä, ei järkytystä, ei verta eikä tuskaa, ei kilpailua hektisen televisiomaailman ja mediamyllytyksen kanssa. Päinvastoin. Jalkasen pysäyttämä vähäeleinen tuokio toimii kritiikkinä meluisalle ja  agressiiviselle aikakaudellemme.

Silti Jalkanen ei julista, ei alleviivaa tai tyrkytä valmiiksi pureskeltua näkemystä. Tunne ja näkemys syntyvät katsojan mielessä omaehtoisesti. Jalkanen tarjoaa teostensa avulla katsojalle ikkunan. Usein tulee tunne kuin putoaisi teoksen edestä sen sisään, kuvan maailmaan, ehkä haaveilemaan tätä hetkeä paremmasta ja ehjemmästä tulevai-
suudesta. Syntyy omillaan olon tunne, kummallinen rauha, filosofinen tunnelma.

Katsojan mielteissä kuva saattaa näyttäytyä aavemaisena, avarana, jopa pelottavana, mutta usein myös äärimmäistä rauhaa, ikuisuutta, iänkaikkisuutta ilmentävänä. Jalkasen teoksissa voi kokea historian alkuhetkistä kiirivän kaiun, joka vie katsojan johonkin yksinkertaiseen, josta tulee hyvä olo. Kuvat saattelevat samalla katsojan oman muistin kaukaisiin alitajunnan kätköihin. Ne eivät kuitenkaan tainnuta menneeseen, muistojen kultaamaan horrokseen, vaan tuovat myös sieltä takaisin, tavallaan puhdistautuneena – pohtimaan, mitä voimme tehdä, jotta voisimme useammin saavuttaa saman tyynen ajantilan, tajun ja olon.


Jari Niemelä
päätoimittaja
Tampere


Varkauden
          Taidemuseo - Ars Mentalis-näyttely

V A R K A U D E N   T A I D E M U S E O

ARS MENTALIS -näyttely
Timo-Olavi Jalkanen ja Taru Syrjänen
17.3 - 21.5 2006

Varkauden
        Taidemuseo

Ahlströminkatu 17, 78250 Varkaus
Puhelin: (017) 579 4538
Faksi: (017) 579 4679
Sähköposti: taidemuseo(a)varkaus.fi
Internet-osoite: www.varkaus.fi/museot

Avoinna:
ti-pe ja su klo 11-18
aikuiset 2,50 EUR
eläkeläiset 2,00 EUR
ryhmät (yli 10 henkilöä) 2,00 EUR
lapset, opiskelijat ja työttömät vapaa pääsy


Lehtileikkeitä näyttelystä
Warkauden Lehti 18.3.2006               Savon Sanomat 17.3.2006
Warkauden Lehti
          18.3.2006